top of page
Sašo Gačnik "Svarogov" | Сашо Гачник "Сварогов"

RUSKI SEVER - MINI TURNEJA (3/10)

Updated: Nov 6, 2022

16.10. 2022

MURMANSK - MESTO HEROJ


Še eno izmed številnih ruskih mest, ki so jih nacisti med Drugo svetovno vojno porušili do tal. Tukajšnji ljudje povsem upravičeno ne prenesejo kakršnekoli oblike ali poveličevanja nacizma!


Med vodeno ekskurzijo ponovno začutim vibracijo največje mere spoštljivosti, ki jo v iskrenem domoljubnem duhu Rusi gojijo do svojih prednikov in domače zemlje, skozi stoletja vojn prepojene z rusko krvjo. Čeprav se v zahodnih medijih prikazuje popolnoma drugačna slika, je realnost takšna, da v Rusiji ljudje ponovno postajajo vse bolj in bolj povezani. Zavedajo se, da trenutne borbe proti nacizmu ne smejo izgubiti, saj bi to pomenilo razpad države in konec njihove civilizacije.


V Sloveniji lahko prebiramo članke, kako ruski moški, da bi se izognili mobilizaciji, danes množično bežijo iz države. Ko sem tukaj nekaj ljudi povprašal po mnenju, bi skupek njihovih odgovorov strnil v: »Naša velika država ima 150 mio prebivalcev. 100.000 ali 200.000 tistih, ki bežijo pred morebitno mobilizacijo, je zanemarljiva številka. Večinoma gre za ljudi, s katerimi si tako ali tako ne bi mogli dosti pomagati.« V spomin se mi prikrade trenutek, ko so leta 1991 mobilizirali očeta. Zgodaj zjutraj se je utrujen vrnil z nastopa, poljubil mene, brata in mamo, potem pa odšel neznani usodi naproti. Tudi pri nas v Sloveniji so se takrat številni skrivali in bežali pred klicem Domovine… Mimogrede, rušenje in razpad jugoslovanske ideologije »Za bratstvo in enotnost«, jemljem kot enega največjih črnih madežev v zgodovini slovenstva in niti najmanj ne dvomim, da so pri tem početju »pomagale« tajne službe z matičnim sedežem na drugi strani oceana. Če bi takrat v političnih krogih naše bivše velike države prevladovala razum in preudarno domoljubje, bi članice federacije sigurno lahko našle način, kako skupaj premagati krizno obdobje. Ampak o tem kdaj drugič!


Med drugim smo si v okviru ekskurzije ogledali prvi ledolomilec na jedrski pogon, ki nosi revolucionarno ime »LENIN«, pa spomenik posvečen preminulim mornarjem v nesrečah mirnega časa, ki ga sestavlja tudi kupola nesrečne podmornice »KURSK« ter za veliki finale še gigantski kip sovjetskega vojaka-branitelja »ALYOSHA«, ki z vrha hriba budno pazi na mesto in se greje ob večnem ognju. Večni ogenj velja za še eno izmed pomembnih domoljubnih značilnosti držav sovjetskega prostranstva. Naj poudarim tudi to, da so vsi spomeniki s pripadajočimi rožami in venci skrbno negovani.

PRVI KONCERT…

Glede na to, da se nahajam v polarnem območju, kjer so vremenski pogoji vse prej kot človeku prijazni (kadar je nebo jasno, je ponoči celo možno ujeti severni sij), sem navdušen nad razsežnostmi mesta Murmansk. V mestu naj bi živelo 300.000 ljudi, duh kulturnih vrednot sovjetske zapuščine pa je prisoten na vsakem koraku. V mislih imam predvsem številne kulturne ustanove, od filharmonije na sliki, do dramskega in lutkovnega gledališča, pa velikega kulturnega doma ter najrazličnejše muzeje in spomenike. Najbolj pa mi je ZAIGRALO SRCE, ko me je na tonski vaji na odru pričakal koncertni Steinway v vrednosti 200.000 Evrov!!!🥰 Tudi sicer je filharmonija opremljena z najsodobnejšo audio/video opremo in zato primerna za vse vrste dogodkov! Glavna dvorana, v kateri bo potekal koncert, ima 558 sedišč.

Začelo se je! Koncertni direktor Vitaly napove ogled mojega videospota Najin sin. Minute tečejo... Ob zaključnih kadrih stopim na oder in sedem za klavir… V evforiji močnih čustev pozabim del besedila prve pesmi in prosim publiko, naj mi pomaga. S skupnimi močmi pesem pripeljemo do konca! Neopisljiv trenutek plemenitosti medsebojne simbioze med poslušalci in artistom, sprovedene na iskrenih temeljih odprtega srca.❤️ Deležen sem stoječih ovacij, kar v meni zaneti še močnejši plamen in mi ponovno osmisli odpiranje notranjega sveta pred publiko. Nedvomno se mi je današnji koncert za vedno vtisnil v spomin.


Kot se spodobi, uspešno izpeljani koncert po vrnitvi v hotel proslavimo s pravo rusko vodko! Vitaly nam zelo nazorno demonstrira pravilno ceremonijo pitja tega legendarnega čarobnega napitka!😁 Za mano je čudovit dan!







1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page